Није важно да ли желите да изгубите 5 или 15 фунти. Није важно да ли само желите да једете здраву и еколошки прихватљиву храну. У сваком случају, кад год неко од нас одлучи да је дошло време за промену навика у исхрани, главни проблем је припрема адекватног јеловника који испуњава циљ и води ка његовом остварењу. Поред тога, људи почињу да себи постављају друга питања као што су – колико често треба да једу, када да једу итд.

Као иу било којој другој области, када је у питању здрава исхрана, успостављена су правила и прописи. Препоручује се да их пажљиво пратите како бисте добили најбољи могући и трајнији резултат. На тај начин ће свака особа моћи да прати напредак и контролише како да промени исхрану и побољша свој изглед и самопоштовање. Постоји неколико основа које треба имати на уму када правите здрав мени. Ако их следите, бићете срећни, срећни и моћи ћете да смршате без много труда. Као резултат тога, промена ће бити трајна, а не недељу или месец. Моћи ћете да се борите против тежине једном заувек.

Правило број један је да се наоружате стрпљењем и начином размишљања како бисте избегли пребрзо постизање жељених резултата. Такође, када дође време да достигнете жељену тежину, не треба престати да се придржавате принципа здраве исхране, иначе ћете изгубити напредак. Због чињенице да се многи људи придржавају тешке и строге дијете, а затим подлегну искушењу, сматра се да су дијете бескорисне, али то уопште није тачно.

Истина је да све краткорочне промене имају краткорочне резултате. То значи да не само да морате да се придржавате дијете у одређеном временском периоду, већ морате да изградите потпуно нове навике у исхрани. Тек тада ће се постићи одрживи резултати. За креирање сопственог стила потрошње и одговарајућег менија потребно је 2-4 недеље самоконтроле и доброг апетита.

1. Једите само ако сте заиста гладни

Запамтите да не постоји фиксни број оброка који морате имати сваки дан. Истина је да је препоручљиво јести најмање три пута дневно, али то не мора да значи да то мора бити у одређено време сваког дана. Ако устанете у 10 ујутру, можда ћете бити гладни до 11. Такође, ако сте последњи пут јели око 8 дан раније, вероватно нећете бити гладни до поднева следећег дана.

Када нисте на послу, ваш апетит је другачији. На пример, ако у слободно време шетате планином, нормално је да једете више од 3 пута дневно. Идеја је да узмете у обзир само ваш лични осећај глади, а не правила која неко има.

2. Једите што је могуће спорије

Доказано је да када једемо спорије, наше тело не само да боље вари храну, већ се и пунимо минималним количинама хране и осећамо се сити дуже време. Разни нутриционисти обраћају пажњу на то колико је важно научити да једете полако. Постоји и неколико вежби чије вежбање нас учи како да то урадимо да нам то постане навика.

Уобичајени трикови укључују једење 10 зрна грожђа за 10 минута или потпуно жвакање залогаја у устима пре него што узмете нови. Када смо у прилици, добро је да сваком оброку посветимо око 20 минута.

3. Укључите протеине у сваки оброк

Још једно основно правило за све људе који су одлучили да се придржавају здраве исхране је да у сваки оброк укључе протеине. Ово треба да се заснива на тежини, апетиту и физичкој активности. Некима ће бити потребна пола рибе, другима ће бити потребан велики одрезак, а неки ће се задовољити само једним јајетом.

Протеини су изузетно важни за правилно функционисање и развој организма. Имају способност да убрзају метаболизам, умирују глад током дужег временског периода, дају снагу и издржљивост мишића, јачају имунитет и помажу у разградњи вишка телесне масти. Међу најпрепоручљивијим изворима протеина су:

  • Производи животињског порекла – јаја, месо, млечни производи
  • Махунарке – пасуљ, сочиво, сланутак
  • Супер храна – цимет и амарант

Када једете ове намирнице, забележите које су заситне и означите их. Тако ћете дуже време осећати ситост. Постоје и друге важне смернице које треба следити, као што је јести поврће уз сваки оброк или уопште не избегавати масноће. Друго је веома важно запамтити и разумети зашто најмање 30% нашег укупног дневног уноса калорија треба да се састоји од масти.

Заблуда је да можете добити само здраву тежину. Истина је да долази до преоптерећења због вишка калорија, шећера и хране лошег квалитета. Мобилност такође даје велики допринос, јер данас већина људи ради за столовима и седи 8 сати дневно.

Ово су неке од основних смерница којих се саветује да се придржавате приликом креирања здравих јеловника. Придржавајте се принципа здраве исхране и остварите одличне и трајне резултате.